top of page

Zakázaný úsek Pyšné sedlo - Temniak (Západní Tatry): Jít, či nejít?

​Uzavřené a zakázané území Západních Tater: Pyšné sedlo - Temniak. Pro někoho možná otázka: Jít, či nejít? Pokusím se zde pomoct s rozhodováním a nabídnout jinou a možná snad i lepší alternativu.

Obcházka zakázané trasy

​Každý, kdo má v plánu projít hřebenovku Západních Tater a chce to vzít opravdu poctivě po hřebeni, narazí brzy na problém. Část hlavního hřebene mezi body Pyšné sedlo a Temniak je z důvodu ochrany přírody uzavřená. Začnete tak googlit, abyste zjistili jak to s tím teda je. Zjistíte, že je trasa uzavřená a že legální cesta tudy nevede. Poté vás začne sžírat svědomí a stojíte před dilematem: jít přes zakázané území, projít kompletní hřeben a porušit zákon, nebo nejít přes hřeben a nějakým způsobem ho obejít?


Na fórech a všude jinde na internetu narazíte na desítky lidí, co hřeben prošli. Většinou bez přistižení a pokuty. A tak si říkáte proč ne? A myšlenka tohoto přechodu je na světě.


V tomto krátkém článku se vám pokusím vysvětlit, proč opravdu ne. Proč to vzít raději obcházkou. A ne, nebudu vás poučovat, že se tam nesmí, protože musíme chránit přírodu. To je sice fakt, ale pojďme se na to podívat stranou tohoto problému.


Myšlenka přechodu zakázané části mi dlouho ležela v hlavě. Nakonec jsem se rozhodl tuto část obejít přes polskou stranu. Konkrétně jsem vyšel na Bystrou, vrátil se do Gáborova sedla a odtud pokračoval po zelené značce směr Zadni Ornak. Poté jsem pokračoval dál a dostal se na žlutou značku, která vás dovede až ke Schronisku na Holi Ornak. Od schroniska vede dále zelená značka až na Temniak.


Místo 7,5 km máte obcházku na 13,5 km. Důvodů, proč obcházku absolvovat je několik:

1) Samozřejmě legálnost. Ušetříte si nervy a případných 700 eur na pokutu.

2) Bezpečí. V zakázaném území, a to převážně v Tomanovském sedle, narazíte na medvědy. Nerad bych na ně narazil a už vůbec ne v místě, kde nemám co dělat. Těžko by se to vysvětlovalo.

3) Změna trasy a terénu. Cesta nabízí krásné lesní cesty, kamenné schody, příjemný chládek, rozhled na hory z doliny. Když jsem viděl z dálky zakázanou trasu, jedná se vlastně o tři lesnaté kopce. Docela nuda, tedy alespoň z dálky mi to tak přišlo. Obcházkou si cestu opravdu oživíte a zpříjemníte.

4) Voda! Po cestě je možnost nabrat si vzácné vody v potůčcích nebo přímo na Schronisku na Holi Ornak.

5) Konečně Schronisko na Holi Ornak. Pokud půjdete obcházkou, můžete si jako my naplánovat příchod na schronisko na večer. Máte na výběr ubytování na pokoji, nebo ve společenské místnosti ve spacáku za 5 eur. Co víc si přát, než dostupná kuchyňka, sprcha, sucho, teplo, klid a bufet. Rozhodně velké plus této obcházky.


Byť bych si rád prošel poctivě celý hřeben, myslím že volba obcházky je nejideálnější. Já toho určitě nelituji a rozhodně bych znovu obcházel. Přečti si můj popis přechodu hřebe Západních Tater a třeba tě taky nalákám na tu správnou trasu. Doufám, že jsem udělal trochu jasno v dilematu jít, či nejít. Ať už se tedy rozhodnete jakkoli, Západní Tatry si maximálně užijte :-)

 

543 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page