29. srp 2021

SLOVENSKÝ RÁJ: Kláštorská dolina

Kláštorská dolina je poměrně krátká roklina, která začíná u řeky Hornád a pokračuje nahoru ke Kláštorisku, které je významným turistickým místem. Její délka je 1 km, ale najdete zde řadu vodopádů (například zajímavý Mechový vodopád), které je zapotřebí překonat po žebříku, a také Bílou jeskyni, ke které vede krátká odbočka.


ZAČÁTEK DOLINY

N48°57.172 E20°25.386


Jedná se o nepříliš navštěvovanou roklinu. Turisty zde jistě potkáte, ale ne v takovém počtu jako u jiných nedalekých dolin. Většina turistů do doliny neodbočí a pokračuje Prielomom Hornádu. Cesta je jednosměrná směrem ke Kláštorisku a zabere přibližně 45 minut. Pokud chcete jako my pokračovat po řece Hornád dále, můžete z Kláštoriska seběhnout zpět po vedlejší žluté trase, kterou je možné projít obousměrně.

Terén je nenáročný (vzhledem k jiným roklinám). Vede po žebřících i starších dřevěných schůdkách. Viděl jsem zde několik rodin s dětmi (cca 8-10 let), které cestu nahoru v pohodě zvládly.

Nahoře na kláštorisku si můžete dát občerstvení a vydat po některé z možných cest dál. Sbíhá se zde totiž řada turistických značek. Kláštorskou dolinu bych určitě zařadil do roklin které při návštěvě Slovenského ráje projít.

    1650
    0