top of page

GR221: Uzavřená část mezi městy Esporles a Vallademossa

Od února 2022 je uzavřená část stezky GR221 mezi městy Esporles a Vallademossa. V tomto článku se pokusím shrnout proč se tak stalo, o jaký úsek jde a jak si s tímto problémem poradit.

 

O CO JDE?

 

Na trase GR221 procházíte řadou soukromých pozemků, na což jste upozorňováni cedulemi a nápisy. Průchod turistů je však vždy tolerován. Občas jste upozorněni na to, abyste neopouštěli cesty, netábořili, apod. Výjimkou je údajně část trasy mezi městy Esporles a Vallademossa.

 

PROČ JE ČÁST UZAVŘENA?

 

Správce oblasti La Trapa nás upozornil na aktuální situaci. Majitel uzavřeného pozemku prý po 10 letech vyhrál soud a rozhodl se průchod jeho pozemkem zakázat. Bránu, kterou se prochází, opatřil zámkem. Údajně prohlásil tento pozemek na lovecký revír.

 

JAKÁ ČÁST JE PŘESNĚ UZAVŘENA?

 

Na trase mezi městy Esporles a Vallademossa narazíte na několik míst, které zřejmě v minulosti ohraničovaly pozemky a možná zabraňovali turistům v průchodu. Jde ale vidět, že postupem času byly tyto zábrany obcházeny. Zřejmě nejjednoznačnější je ale čerstvý zámek na bráně. Za uzavřenou trasu tedy považuji tu, kterou vyznačuji v následující mapě.

 

CO DĚLAT?

 

Je několik možností, z nichž žádná není optimální:


1) TRASU PROJÍT

Nedaleko od zamknuté brány lze snadno přelézt přes plot. Jde vidět, že se touto cestou vydává většina turistů. Ty, které jsme potkali, trasou také prošli. Vystavujete se však riziku konfliktu s majitelem pozemku. Na druhou stranu nepředpokládám, že šlape každý den do kopce, aby si sednul a číhal u cesty na turisty.


2) TAXI

Četl jsem, že někteří cestovatelé měli sjednané taxi z Esporles do Vallademossy. Na kolik takové taxi vyjde, ale netuším.


3) AUTOBUS

Trasa se dá objet autobusem, ale s přestupem v Palmě. Což zabere hodně času.


4) TRASU OBEJÍT

Cesta, kterou se dá trasa obejít vyjde časově nastejno. Také zde míjíte cedule "Soukromý pozemek", že by zde ale měl být vysloveně zákaz vstupu, nic nenasvědčuje.

Dle správce oblasti La Trapa se tato situace nelíbí místním majitelům okolních pozemků a na dalším údajném zasedání se chtějí tímto problémem zabývat. Uvidíme tedy, jestli se situace do budoucna vyřeší.

2 215 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page