top of page

Za moravskými vltavíny: Kožichovice

Kožichovice patří mezi nejvýznamnější lokality moravských vltavínů. Nikoli pro svou krásu, velikost nebo počet, ale právě proto, že zde byl nalezen vůbec první moravský vltavín. Profesor třebíčského gymnázia dr. F. Dvorským zde nalezl v roce 1878 vltavín o hmotnosti 153 g, čímž změnil pohled na jejich vznik. Od té doby se hledání vltavínů rozšířilo i na Moravu.

Vltavín z Kožichovic (10 g)
 

Významnou a známou lokalitou v Kožichovicích je pole zvané Malé Krochty. Oblast, na které vystupují vltavínonosné sedimenty, se nachází asi 900 m SZ od Kožichovic, těsně za závodem firmy Tusculum.


Já se zde vydávám na konci dubna. Většina polí je už oseta a proto doufám, že mi to ještě zde vyjde. Bohužel. Při příjezdu vidím, že pole je oseto a je nemožné na něm hledat. Když už jsem se sem dostal, rozhodl jsem se projít alespoň blízké sousedící pole. Oseté nebylo a pár stop zde už od nějakého hledače bylo vyšlapaných. Po asi půlhodince hledání jsem to vzdal a rozhodl se, že se přemístím a zkusím štěstí na jiných polích, které mám ještě otipované.


Když jsem se blížil ke svému vozidlu všiml jsem si pod nohama černého kamene. Vedle ostatních byl trochu výjimečný a proto jsem jej zvedl oproti slunci. Z černého kamene se rázem stal zelený vltavín. Radost mě zalila a nabudila k dalšímu hledání. Systematicky jsem začal procházet pole, ale ani po 3 dalších hodinách jsem už nic nenašel. Bylo to prostě štěstí.


Jde vidět, že i když se člověk neprochází přímo po lokalitě, dá se i tak něco najít. Domů jsem si nakonec odnesl jeden krásný vltavín ve tvaru protáhlého vajíčka. Po očištění jsem jej zvážil. Měl rovných 10 g. Na první vltavín je to myslím dost pěkný nález. Určitě se sem vydám znovu. Bezpochyby to nebyl jediný vltavín na tomto poli a až se sklidí úroda, vyrazím i na Malé Krochty.


EDIT: Když jsme se sem o týden později vydali znovu a tentokrát ve dvou, ani po celodenním hledání jsme nenašli vůbec nic. Je to prostě jen o štěstí.

 

1 050 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page